Het Oude Egypte (ca. 3000-300 v.C.)

De oud-Egyptische kunst was een afspiegeling van de strakke hierarchische samenleving waaruit zij voortkwam. De nadruk lag op overvloedige materialen en grootschaligheid, maar bovenal was er de obsessie met de dood en het hiernamaals. De vormentaal is in bijna 3000 jaar nauwelijks veranderd. Zo'n blijvende behoudendheid is verder alleen te vinden in de eveneens introspectieve beschaving van China.

Ultimate Discoveries, Egypt de ontdekking van de eeuw

Vroeg-Egeische wereld (ca. 2000-500 v.C.)

Tussen ongeveer 2000 en 1150 v.C. ontstonden er twee afzonderlijke, maar wel verwante vroeg-Griekse culturen in het Middellandse-Zeegebied: de minoische op het eiland Kreta en zo'n 400 jaar later de oorlogszuchtigere Myceense op het Griekse vasteland. De oorzaak van hun verval is onduidelijk, maar aan het begin van het eerste millennium liet een nieuwe Griekse cultuur zich gelden.

Ancient Worlds - The Minoans

Klassiek Griekenland (ca. 500-300 v.C.)

Tussen de 5e eeuw en 100 v.C., toen het bij Rome werd ingelijfd, ontwikkelde Griekenland idealen in de kunst, filosofie, wiskunde, literatuur en politiek. Deze idealen oefenden een grote invloed uit op de latere westerse opvattingen. Dat dit tegelijk met een dreiging van buitenaf en met interne onrust gebeurde, maakte het des te opmerkelijker.

The Greek Empire Documentary on Ancient Greece